Medicaid: Sygeforsikring til de mest sårbare amerikanere

Medicaid er et program, der giver sygeforsikring til fattige og handicappede amerikanere. Programmets delt føderale og delstatslige finansiering bringer dog visse udfordringer til systemet.

Den 30. juli 1965 underskrev præsident Lyndon B. Johnson The Social Security Amendment Act of 1965. Denne lov skabte Medicaid.

Programmet havde til formål at sikre, at fattige amerikanere kunne få sygeforsikring. Dette var en del af Johnsons “Great Society”, en lovgivningsmæssig dagsorden, der havde til formål at lindre fattigdom og skabe økonomiske muligheder for den amerikanske befolkning. Medicaid var et af programmerne designet til at afhjælpe fattigdom.

I modsætning til Medicare, som blev oprettet ved samme lov, er Medicaid et samarbejde mellem den føderale regering og delstaterne, hvor delstaterne har en betydelig indflydelse på programmet.

Hvordan virker Medicaid?

Programmet har ændret sig over tid, og den største ændring blev fortaget ved vedtagelsen af The Affordable Care Act, ofte kaldet Obamacare. Denne lov indeholdt “Medicaid-udvidelsen”.

Forskellen mellem det gamle Medicaid-program og udvidelsen var antallet af personer, der skulle forsikres, ville blive udvidet. Tidligere var det kun et krav at dække børnefamilier, der tjente mindre end 138 procent af den føderale fattigdomsgrænse, og handikappede. Udvidelsen dikterede, at de nu skulle dække alle voksne der tjener under 138 procent af fattigdomsgrænsen.

Ligesom resten af Obamacare var formålet at udvide sygeforsikring til flere personer. Men i 2012 afgjorde højesteret, at udvidelsen ikke kan påtvinges staterne, de skal vælge at tage imod Medicaid-udvidelsen. Dette førte til, at mange republikanske stater nægtede at udvide Medicaid. De sagde at det ville koste dem for meget, selvom de fleste, hvis ikke alle stater, ville betale mindre, da den føderale regering ville øge procentdelen de betaler. Dog har mange republikanske stater vedtaget Medicaid-udvidelsen over årene.

Medicaid dækker adskillige tjenester, såsom hospitals- og lægepleje, laboratorie- og røntgentjenester, hjemmesundhedstjenester og plejehjem. Alle stater dækker også receptpligtig medicin og mange dækker også syns- og tandpleje.

Programmet overlapper nogle gange med Medicare. Medicaid dækker omkring 60 procent af alle beboere på plejehjem og omkring 50 procent af langtidsplejeydelser. I 2022 dækkede Medicaid også omkring 41 procent af alle fødsler og mange andre tjenester til lavindkomstfamilier med spædbørn.

Programmet har problemer.

10 stater afviser stadig Medicaid-udvidelsen, hvilket ifølge healthinsurance.org efterlader 1,5 millioner uden sygeforsikring. Medicaid har også arbejdskrav for at opnå ydelserne, hvilket kan være et problem for nogle modtagere, som måske ikke kan finde arbejde.

Men på grund af dette program har 77,9 millioner amerikanere sygeforsikring, og mange flere har nydt godt af det.

Denne artikel er del af en serie om sundhedsprogrammer drevet af den amerikanske regering.

Læs også: