Medicare: Sundhedspleje for ældre amerikanere

Medicare står som en hjørnesten i det amerikanske velfærdssystem. Programmet sikrer sundhedsdækning for ældre amerikanere.

Den 30. juli 1965 underskrev præsident Lyndon B. Johnson The Social Security Amendment Act of 1965, som skabte Medicare, et sygeforsikringsprogram for alle over 65 år.

Før denne lov havde ældre amerikanere problemer med at købe sygeforsikring. Forsikringsselskaber var tilbageholdende med at forsikre ældre, da de ofte har flere helbredsproblemer og ville derfor koste mere at forsikre. Dette førte til, at mange ældre amerikanere gik fallit, og derfor blev Medicare skabt. Den første person, der fik tildelt et Medicare-kort, var tidligere præsident Harry S. Truman.

Hvordan virker det?

I dag er Medicare opdelt i fem dele: Medicare Part A, B, C, D og Medigap.

Medicare Part A hjælper med at dække hospitalsbehandling i 60 dage gratis, og kræver derefter en stigende egenbetaling indtil 150 dage, hvorefter personen betaler alle omkostningerne. Plejehjemsudgifter dækkes i op til 100 dage med en stigende egenbetaling over tid – hospicepleje, og basis hjemmepleje er også dækket.

Medicare Part B dækker laboratorietjenester, flere typer hjemmepleje og en del af udgifterne til forskelligt udstyr i hjemmet, såsom kørestole og rollatorer. Medicare Part B har dog en forsikringspræmie på omkring 174,70 dollars om måneden.

Medicare Part C, eller Medicare Advantage, er et program, hvor private forsikringsselskaber kan tilbyde sygeforsikring, som konkurrerer med Medicare. Tanken er, at private forsikringsselskaber kan gøre tingene billigere end det offentlige. Så staten betaler en del af præmien, og virksomheden betaler for sundhedsudgifterne. De penge, de sparer, beholder de som profit.

Medicare Part D hjælper med medicinalomkostning. Der er også Medigap, som er tillægsforsikring, der hjælper med at betale nogle af egenbetalingerne og selvrisikoen for Medicare Part A og B.

Programmet er ikke uden problemer. Nogle fattige ældre har ikke råd til præmier og egenbetalinger. Nogle, der ikke har råd til Medicare-præmier og egenbetaling, kan være nødsaget til at bruge Medicaid, et andet føderalt sundhedsprogram, som giver sygeforsikring til fattige og handicappede amerikanere. Nogen på højrefløjen mener, at Medicare bør privatiseres eller afskaffes, fordi det vil koste for meget, og nogle på venstrefløjen mener, at det ikke dækker nok. Programmet er dog ekstremt populært, viser målinger som denne fra YouGov, hvilket betyder, at det nok vil fortsætte med at være en central del af det amerikanske sundhedsvæsen.

Dette er del af en serie om sundhedsprogrammer drevet af den amerikanske regering.

Læs også: