Vermont Progressive Party: Det moderne USA’s mest succesfulde tredjeparti

Mens de fleste stater kun har demokratiske og republikanske partier, med nogle få uafhængige politikere, har Vermonters en tredje mulighed.

Amerika har et topartisystem, til stor frustration for de fleste amerikanere. Over halvdelen af amerikanere ønsker, at der var mindst et reelt trejdeparti – en mulighed adskilt fra de to store partier, som flertallet ikke føler sig repræsenteret af.

Men i Vermont er tingene anderledes.

Vermont Progressive Party

The Vermont Progressive Party, grundlagt i 1999, blev skabt af venstrefløjspolitikere, der var utilfredse med Det Demokratiske Parti. De ønskede at give folk et venstreorienteret alternativ og forhåbentlig presse Demokraterne til at blive mere venstreorienterede.

Partiet har haft en vis succes. Det har seks medlemmer i Vermonts delstatsparlament og Vermonts viceguvernør, en valgt stilling, er også et medlem. Andre demokrater er støttet af partiet, herunder statsrevisoren og seks medlemmer af delstatsparlamentet. Dette er tilfældet, fordi Vermont tillader det, der hedder ”electoral fusion”, når en kandidat opstiller for mere end ét parti.

Selvom det normalt er demokrater, der får støtte fra The Progressive Party, vinder deres kandidater nogle gange det demokratiske partis støtte, såsom ved guvernørvalget i 2020, da den progressive viceguvernør David Zuckerman vandt Det Demokratiske Partis støtte til sin guvernørkampagne mod den siddende moderate republikaner Phil Scott. Et valg David Zuckerman tabte.

Vermont Progressive Partys indflydelse

Men Vermont Progressive Partys tætte samarbejde med Det Demokratiske Parti rejser et vigtigt spørgsmål: gør det virkelig en forskel?

Selvom det kan være en udfordring at måle dets virkning, var der et tilfælde, hvor dets indflydelse kunne ses, da Vermont forsøgte at etablere et offentligt betalt sundhedssystem.

I 2011, under pres fra The Progressive Party, vedtog delstatsparlamentet en lov, der skabte “Green Mountain Care”, der ifølge mediet Vox ville skabe et offentligt betalt sundhedssystem i Vermont. Men selvom planen blev opgivet på grund af omkostningerne, er det et eksempel på, at The Progressive Party pressede Demokraterne til at vedtage en lov, de støtter.

Som kan ses har Vermont Progressive Party haft succes ved nogle valg. Med et medlem og en støttet politiker valgt til statsdækkende poster, flere medlemmer eller støttede kandidater i delstatens parlamentet og dets evne til at presse Demokraterne til at vedtage en lov om at skabe et offentligt betalt sundhedssystem, er partiet et eksempel på et tredjeparti, der opnår succes i USA.

Hvorvidt dette kan gentages i andre stater, er endnu uvist.

Læs også: