Ny lov i Georgia vil gøre det sværere at stemme som hjemløs

Der mangler blot en underskrift fra guvernøren, før det bliver meget vanskeligere at stemme til valg som hjemløs i Georgia.

I demokratiske samfund er kvintessensen, at man med sin stemme kan have indflydelse på, hvilken retning sit land skal hen.

Det ville være udemokratisk at forhindre visse befolkningsgrupper at stemme af den ene eller anden grund. Dog er det, hvad der i USA har fundet sted siden landets oprindelse. Navnlig den sorte befolkning er blevet nægtet mulighed for at stemme.

Med en borgerkrig overstået i 1865, hvor Unionen og Republikanerne sejrede, kunne man fem år senere i 1870 indskrive den 15. tilføjelse til forfatningen, som skulle forbyde den føderale regering at nægte borgere retten til at stemme på baggrund af race, hudfarve og tidligere status som slave.

Selvom dette umiddelbart skulle sætte en stopper for, at befolkningsgrupper blev udelukket fra den demokratiske procedure, ser man stadig i dag forsøg på det.

Georgia fortsætter

I Georgia har man nemlig i begge af de politiske kamre i staten stemt et forslag igennem, der ændrer den måde, hvorpå hjemløse får information om det kommende valg, skriver The New York Times.

Som loven er lige nu, så får de tusinde af hjemløse, der bor i Georgia, deres registreringskort og stemmeseddel sendt til den adresse, de bor på, uanset om den skulle være midlertidig i form af herberg eller andet.

Hvis guvernøren, republikanske Brian Kemp, underskriver, bliver alt posten sendt til kommunekontoret, hvor alle hjemløse i den kommune så skal henvende sig.

Forslaget vil forhindre en del af befolkningen i at stemme, da det ikke er alle, der har mulighed for at transportere sig til kontoret grundet deres levesituation. Samtidig er det en unødvendig ændring, som udelukkende virker til at være et forsøg på at få en gruppe, der formentlig vil stemme demokratisk, til ikke at stemme. Det giver også mening i forhold til, at Georgia potentielt kunne være en svingstat.

Interessant er det også, at den senator, som har sponsoreret forslaget, republikanske Max Burns, ikke vil give en kommentar. Måske, fordi der ikke er nogen anden forklaring, end at det er et forsøg på at få staten til at blive rød til november.

Læs også: