Timeout mellem Kina og USA

Kinesiske pandaer vender atter tilbage til San Diego Zoo. USA og Kina tager dermed en midlertidig timeout fra deres rivalisering, men yderligere eskalering er potentielt under optræk.

Siden Joe Biden inviterede Xi Jinping på besøg på Woodside nær San Fransisco i november 2023, er stemningen blevet bedre end længe mellem Beijing og Washington.

Forholdet mellem Kina og USA nåede ellers et lavpunkt i 2022-2023, hvor Washington Zoo sendte sine pandaer tilbage til Kina under spionballon-krisen i 2023, hvor USA skød en angiveligt kinesisk spionballon ned, samt Nancy Pelosis besøg i Taiwan i 2022.

Men efter Jinpings besøg i San Fransisco formåede de to lande at forbedre deres indbyrdes forhold. San Diego Zoo har for nylig ifølge CBS News annonceret, at man har lavet en aftale om at låne to pandaer fra Kina. Antallet af direkte flyvninger mellem Kina og USA er også på vej op. Kina har accepteret at nedsætte en fentanyl-arbejdsgruppe, der skal forhindre Kinas eksport af opioider, der ofte bruges af amerikanske stofmisbruger. USA og Kina har også genetableret en række militære kommunikationskanaler, der blev skrottet efter Pelosis besøg i Taiwan.

Pandaer til San Diego Zoo

De to føromtalte pandaer er klar til at rejse fra Kina til San Diego Zoo i sommeren 2024.

USA-nyt har tidligere beskrevet, at pandaudveksling har været en del af kinesisk diplomati siden 1972, så derfor var det et slag i maven på Kina, da Washington Zoo ikke valgte at forny sin panda-kontrakt med Kina og dermed måtte sende pandaerne tilbage til deres hjemland.

Derfor tyder den nye aftale på optøede spændinger mellem USA og Kina.

Og dog…

Midlertidig timeout

Der er stadig mange ubekendte, der kan slide på forholdet mellem de to lande. Hensynet til amerikansk datasikkerhed har gjort et føderalt forbud mod den kinesiske app Tik-Tok (som nu også skal ud og finde nye ejere for fortsat at kunne operere som funktionelt socialt medie i USA efter vedtagelsen af en række lovpakker i sidste uge) i offentlige institutioner realistisk, regeringen ser det høje antal kinesiske studerende på amerikanske uddannelsesinstitutioner som et problem og vi er blot en utilsigtet operation, som spionballonen over USA, fra yderligere eskalering.

I det store hele vil denne panda-optøning af kinesisk-amerikanske spændinger blive set som en taktisk timeout midt i en større konflikt.

Læs også: