Læs eller genlæs: Den amerikanske grænsekrise set med danske briller

Joe Biden skred tirsdag til handling via dekret for at dæmme op for tilstrømningen af migranter til USA gennem landets sydvendte grænse til Mexico. Læs eller genlæs Magnus Schybergs artikel fra foråret, der forklarer den ophedede grænsedebat og sætter den i perspektiv til Danmark.

Den amerikanske grænsekrise nåede nye højder i 2023.

Ifølge Pew Research Center krydsede tæt på 250.000 grænsen fra Mexico til USA alene i december måned, hvilket er rekordmange grænseovergange for en måned. Ifølge amerikanske grænsemyndigheder krydsede hele 3,2 millioner grænsen til USA i 2023, hvilket er rekordmange grænseovergange for et år. Forventningen for 2024 er, at det tal vil stige til 3,3 millioner.

80 procent af amerikanerne er af den holdning, at den amerikanske regering forvalter situationen ved grænsen dårligt. Med et præsidentvalg lige rundt om hjørnet skred USA’s præsident Joe Biden derfor tirsdag til handling via dekret, efter Kongressen tidligere på året ikke kunne nå til enighed om ny og strammere grænsepolitik, der de facto lukker grænsen ned, når antallet af illegale grænseovergange overskrider 2500 om dagen.

Først når antallet er faldet til 1500 henover en periode på syv dage, har Alejandro Mayorkas, sikkerhedsminister i Biden-administrationen, myndighed til at lukke op for grænsen igen to uger efter, det skøn ultimativt er blevet foretaget, skriver Politico.

Læs eller genlæs Magnus Schybergs artikel fra foråret, der forklarer den ophedede grænsedebat, der synes at være gået op i en politisk spids, og sætter den i perspektiv til Danmark:

Læs også: