Tre ting, du skal være opmærksom på til aftenens Trump-Biden-debat

Når præsident Joe Biden og tidligere præsident Donald Trump møder hinanden i aftenens præsidentdebat, ligner det på papiret en gentagelse af 2020, men der er mange faktorer, der er anderledes.

Corona og Black Lives Matter er trådt i baggrunden, og nu er inflation og immigration på dagsordenen. Rollerne er byttet rundt, og Biden er nu siddende præsident med Trump i sin nye rolle som udfordrer. Her er tre af de vigtigste nedslag, som er værd at lægge særligt mærke til ved årets første præsidentdebat.

Kan Joe Biden stå distancen?

Med ”stå distancen” menes der selvfølgelig at holde sig på dupperne i 90 minutters debat. Forventningerne til præsidentens helbred er nu så tilpas lave, at Joe Biden kan overraske positivt bare ved at levere en hæderlig optræden. Umiddelbart taler alt dette til Bidens fordel, men til gengæld kan selv de mindste fejltrin blive udlagt som en præsident, der ikke er i stand til at bestride embedet.

Personer eller politik?

I modsætning til 2020 er det rent faktisk konkrete politiske emner, der ligger forrest i vælgernes bevidsthed. Både økonomi og immigration taler til Trumps fordel, men det er svært at forestille sig Trump modstå fristelsen til at gøre debatten til en diskussion om Bidens alder.

Ligeledes har Biden et stærkt kort på hånden i form af abort-spørgsmålet, men han har ført en lang valgkamp rettet mod Trumps person og et budskab om at beskytte demokratiet. Nu hvor en skyldig Trump også har 34 anklagepunkter bag sig, vil det blive svært at klemme en egentlig politisk diskussion ind i debatten, selvom det nok kunne gavne kandidaterne.

Kan Trump opføre sig ordentligt?

Mens Joe Biden har en udfordring med at holde sig vågen, skal Trump øve sig på at dæmpe sig. Det skal han, fordi han har et problem med de afgørende midtervælgere. Donald Trumps politik er faktisk noget, mange kan se sig selv i, men hans person skygger for hans budskab og skræmmer moderate vælgere ind i Biden-folden. Trumps kamphane-retorik i dette format er noget, kun de mest inkarnerede Trump-fans er tilhængere af. Derfor bliver Trump nødt til at opføre sig tilnærmelsesvis præsidentielt og modstå sin naturlige fristelse til at gøre debatten til et useriøst voksen-slagsmål.

Selve debatten vises på CNN klokken 03 i nat dansk tid. USA-nyt følger selvsagt op på debatten med en analyse.

Støt USA-nyt:

Læs også: