Onsdag og torsdag sidste uge afholdte NATO et møde mellem medlemslandendes forsvarsministre i NATO’s hovedkvarter i Bruxelles. Mødet blev ledet af generalsekretær Jens Stoltenberg, og som det største medlemsland satte den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin en stor del af dagsordenen. Situationen i Ukraine og Israel lå højst på dagsordenen.
Support til Israel
Israels konflikt med Hamas endte med at fylde en stor del af mødet. Her annoncerede den amerikanske forsvarsminister, at USA vil forsyne Israel med de ressourcer, det har brug for til at bekæmpe Hamas-terrorgruppen. Dette på trods af, at USA i forvejen yder massiv støtte til Ukraine. Den støtte inkluderer ammunition og våbensystemer.
Ifølge det amerikanske forsvarsministerium konkluderede en selvsikker Austin på mødet ved at sige:
”Vi kan og vil stå bag Israel, selv mens vi står ved Ukraine. USA kan både blæse og have mel i munden.”
Austin har også grund til at være selvsikker. Direkte våbensupport til Israel er en klar amerikansk mærkesag.
Ukrainsk luftforsvar
Ukraine lå som nævnt også højt på dagsordenen. Blandt nye tiltag vil USA lede en ny koalition, der skal udvikle Ukraines luftvåben i et forsøg på at styrke dets langsigtede evne til at forsvare sig mod russisk aggression, skriver det amerikanske forsvarsministerium. Dette punkt var særligt relevant for Danmark, da Danmark er en del af denne indsats.
Tilfreds dansk regering
Den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen udtrykte sin tilfredshed med mødet på Facebook. Han havde også god grund til at være tilfreds, da Danmark ligger helt på linje med USA i de fleste NATO-dagsordener, heriblandt Israel og Ukraine.
Da Danmark er med i USA’s førnævnte luftindsats og F-16-koalition, fik Lund Poulsen lov til at holde et bilateralt møde med Austin ved samme lejlighed.
Ukraine kan ånde lettet op
Efter mødet kunne Europa – og især Ukraine – således ånde lettet op, men når det kommer til USA’s fortsatte rolle i Ukraine, venter der konflikter og usikkerhed forude.
I USA har man nemlig oplevet dalende støtte til Ukraine blandt befolkningen, flere af Bidens modstandere taler nu højt om at mindske (eller helt droppe) støtten til Ukraine og et republikansk flertal i Kongressen ville kunne skære i den økonomiske støtte til landet.
Denne gang vandt Biden-linjen, og USA’s regering fortsætter sin traditionelle, aktive rolle i Europa. Det vil glæde mange andre NATO-lande (især Danmark), som ellers ville have svært ved at finde fælles fodslag uden USA. Især en Trump som præsident i fire år mere vil kunne skabe stor svækkelse i NATO.
Disse bekymringer blev dog udsat ved sidste uges topmøde, omend den interne debat i USA stadig raser op mod præsidentvalget i 2024.
Hør Lloyd Austins fulde tale fra NATO-mødet her: