Det skal amerikanerne stemme om i dag

Rundt omkring i USA skal amerikanerne til en lang række valg i dag. USA-nyt giver dig et overblik over de vigtigste og mest interessante.

Amerikanernes valgform forud for præsidentvalget om et år bliver pudset af i dag, når de i en lang række delstater skal til flere forskellige valg. Alt fra guvernør- og delstatsparlamentskandidater til diverse borgerforslag og borgmesteraspiranter vil således være at finde på al landsens stemmesedler.

USA-nyt bringer dig her et overblik over de vigtigste og mest interessante valg at holde øje med. Som ved midtvejsvalget i fjor fylder især abortspørgsmålet en del rundt omkring.

Elvis’ fætter og en Trump-populær demokrat i dødt løb

I delstaten Mississippi er der guvernørvalg, og her forsøger rocklegenden Elvis Presleys fætter, Brandon Presley, at blive delstatens første demokratiske guvernør siden 1999. Presley er oppe imod den siddende guvernør, republikaneren Tate Reeves, der ifølge The Guardian har været i vælten på grund af beskyldninger om en racistisk fortid samt et falleret sundhedsvæsen under sin vagt.

Ifølge de seneste målinger indhentet af Project 538 står det mere eller mindre lige mellem de to kandidater i delstaten, der ellers er rødere end dens traditionsrige krebsegilder. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at Presley især har udmærket sig ved værdier, man i dag associerer mere med Det Republikanske Parti, såsom at være kristen, være imod abort og være for skattelettelser, for at vinde vælgernes gunst.

Kilde: YouTube

I en anden konservativ højborg, Kentucky, skal de også stemme om, hvem der skal varetage guvernørembedet de næste fire år. Den siddende demokrat Andy Beshear, søn af delstatens tidligere guvernør Steve Beshear, er oppe imod Trump-apologeten og Mitch McConnell-protegéen, delstatens justitsminister Daniel Cameron.

Ligesom i Mississippi er der ifølge Project 538 tale om dødt løb mellem de to kandidater. Beshear har især slået på tromme for mindre abortrestriktion (delstatens nuværende lovgivning, som blev stemt igennem af delstatsparlamentets republikanske flertal, tillader ikke abort – ej heller hvis der er tale om svangerskab som følge af incest eller voldtægt).

Beshear nyder ellers stor popularitet i delstaten, som Trump vandt overbevisende i 2020 – især blandt Trump-tilhængere. Spørgsmålet er imidlertid, om Joe Bidens historiske upopularitet kommer til at koste den demokratiske guvernør sit job. Hvis Daniel Cameron skulle gå hen og vinde, bliver han delstatens første afroamerikanske guvernør.

Du kan læse meget mere om guvernørvalgkampen i Kentucky lige her:

Virginia bliver et vink med en vognstang om 2024

I USA’s nordligste sydstat Virginia er samtlige delstatsparlamentspladser på stemmesedlen. På nuværende tidspunkt har Republikanerne kontrol over Senatet, mens Demokraterne sidder på flæsket i Repræsentanternes Hus.

Udfaldet af valget bliver derfor et tydeligt vink med en vognstang om præsidentvalget i 2024 – især med Biden-briller. Biden vandt nemlig Virginia i 2020, men året efter valgte Virginias indbyggere så republikaneren Glenn Youngkin som guvernør, der under disse valg har lovet abortrestriktion efter 15 uger, hvis Republikanerne får flertal i begge delstatens lovgivende kamre.

En nylig meningsmåling af Washington Post viste, at 48 procent af Virginia-vælgerne mener, at det ville være dårligt med absolut flertal til Republikanerne, mens 43 procent mener, at det ville være godt. Derudover viste målingen også, at 70 procent af delstatens kvindelige vælgere mener, at retten til abort er et meget vigtigt emne i forhold til, hvem de i sidste ende vælger at stemme på.

Kilde: YouTube

Abortvalg i Ohio

I delstaten Ohio skal vælgerne tage direkte stilling til det prekære spørgsmål om abort. På stemmesedlen er der nemlig et forslag om at skrive retten til abort ind i delstatens grundlov.

Delstatens vælgere tog i sommer indirekte tilløb til dagens spørgsmål, efter et lovforslag om at hæve tærsklen for at vedtage tillæg til Ohios grundlov fra et simpelt flertal til 60 procent blev stemt ned af et massivt flertal af ohioanere (selv dem fra delstatens mere konservative distrikter). Ved dagens afstemning skal der altså derfor blot et simpelt flertal til for enten at skrive abortrettigheder ind i delstatens grundlov eller helt undlade det jævnfør sommerens afstemning.

Optakten til abortafstemningen har kostet millioner og sat sindene i kog i Ohio. Ifølge AP viste meningsmålinger fra midtvejsvalget sidste år, at et klart flertal på 59 procent støtter retten til abort i stort set alle tilfælde i Ohio.

Kilde: YouTube

Foruden abortspørgsmålet skal vælgerne også tage stilling til, om cannabis skal være lovligt til rekreativt brug i delstaten (for personer fyldt 21 år og opefter), som det også er i 23 andre delstater.

Højesteret med øje for 2024 og oprejsning i New York

I et af rustbæltets østligste hjørner, Pennsylvania, skal vælgerne vælge ny dommer til delstatens højesteret. Hvorfor er det interessant? For nuværende sidder Demokraterne på fire pladser ud af syv, mens Republikanerne har to. Dagens højesteretsdommervalg kan derfor få potentiel afgørende betydning for mulige sager i delstaten omhandlende præsidentvalghandlingen i 2024, hvor der ligesom i 2020 på forhånd er blevet slynget om sig med beskyldninger om demokratisk valgindblanding.

I New York City står Yusef Salaam, én af de fem fejldømte afroamerikanske mænd i “Central Park Jogger”-voldtægtssagen fra 1989, der med piber og trommer blev løsladt i 1997, til at få politisk oprejsning. Han stiller nemlig op uden modkandidat til en plads i byrådet for bydelen Harlem på en platform om at ville skabe mere social retfærdighed for bydelens marginaliserede (primært afroamerikanske) borgere.

Repræsentanternes Hus skal fyldes helt ud

I Repræsentanternes Hus er der lige nu to tomme pladser ud af de i alt 435, der skal fyldes ud. Det drejer sig om et demokratisk distrikt i Rhode Island og et republikansk i Utah, og sådan forbliver de også efter al tænkelig sandsynlighed, når stemmerne er talt op. Dermed kommer der ikke til at ske nogen magtforskydninger i Huset, hvor Republikanerne som bekendt nyder et snævert (og kaotisk) flertal for nuværende.