USA sender kinesiske pandaer retur

Hjemsendelsen af pandaerne symboliserer et rungende ”nej tak” til Kinas panda-diplomati. Kina kalder selv pandaerne for ”udsendinge af venskab mellem det kinesiske og amerikanske folk.”

En uge inden den kinesiske præsident Xi Jinping ankom til et topmøde med præsident Joe Biden i San Fransisco onsdag den 14. november, blev tre pandaer sendt den modsatte vej. The Smithsonian National Zoo i Washington, D.C. sendte nemlig tre pandaer, de havde fået i gave fra Kina, tilbage til Chengdu i Kina, hvor de kommer fra.

Hjemsendelsen af pandaerne symboliserer et rungende ”nej tak” til Kinas panda-diplomati, der indebærer pandaer som gave fra Kina til de lande, der har et særligt samarbejde med Kina. Danmark modtog af samme grund også pandaer til København Zoo i 2015.

De symbolske pandaudvekslinger har altid været kontroversielle. I praksis er de en belønning fra Kina til de lande, der på sin vis ”makker ret” over for det kinesiske styre.

Første besøg siden 2017

Joe Biden og Xi Jinping mødtes i forbindelse med en Asia-Pacific Economic Cooperation-konference (APEC). Formålet med mødet var at øge kommunikationen mellem de to lande midt i fortsatte spændinger.

Mødet var fuld af udtryk for goodwill de to lande imellem.

”For to store lande som Kina og USA er det ikke en mulighed at vende ryggen til hinanden. Planeten jorden er stor nok til, at de to lande kan lykkes,” sagde præsident Xi i sin åbningstale:

Kilde: YouTube

Sidste gang, Xi Jinping besøgte USA, var i 2017. Dengang hed den amerikanske præsident Donald Trump.

Pandaer retur

Kort før topmødet sendte The Smithsonian National Zoo som nævnt tre pandaer tilbage til Kina efter 23 år i USA. Pandaerne landede ifølge CBS News i deres hjemby den 9. november, altså en uge før den kinesiske præsidents besøg.

Kina låner pandaer ud til mere end 20 lande rundt om i verden – heriblandt Danmark – som et tegn på venskab fra Beijing. Dette program omtales som ”panda-diplomati”.

De to første pandaer kom til Washington i år 2000 som en del af en aftale mellem The Smithsonian Zoo og China Wildlife and Conservation Association. Samarbejdet ophører i år.

Kilde: X

Kina kalder selv ifølge mediet ABC 7 pandaerne for ”udsendinge af venskab mellem det kinesiske og amerikanske folk.”

The Smithsonian National Zoo er den første zoo i USA, der modtog pandaer fra Kina. Pandaer har fungeret som et uofficielt barometer for forholdet mellem Kina og USA siden 1972. Dengang forærede Beijing sine første pandaer til Washington, D.C., efter den amerikanske præsident Richard Nixons historiske tur til Kina.

Efter The Smithsonian Zoo sendte deres pandaer hjem, er der kun fire pandaer tilbage i USA. De bor i Atlanta Zoo, og deres aftale udløber til næste år. Derfor tyder meget på, at USA og Kinas panda-diplomati er ved at ophøre.

Kilde: YouTube

Tvetydig kommunikation

Sammenfaldet mellem pandaernes hjemsendelse og Biden og Xi’s fredsmøde er endnu et eksempel på den tvetydige kommunikation, Biden-regeringen fører over for Kina.

I San Fransisco blev der talt om samarbejde og åbne kommunikationslinjer mellem de to lande. I praksis fører USA dog noget, der minder om en kold krig mod Kina. På samme tid er Kina i gang med at opruste et militær, der kan matche USA’s militær i størrelse og teknologi.

På trods af de to landes rivalisering havde både Xi Jinping og Joe Biden brug for dette møde. Xi ønsker at blive set som en verdensleder på samme niveau som USA’s præsident, mens Biden har brug for at udvise handlekraft og udenrigspolitisk styrke op til et præsidentvalg. Derfor ser vi sådan en kontrastfyldt optræden, hvor Biden og Jinping giver hånd og bryster sig af deres samarbejde på bagtæppet af deres respektive regeringer, som fører den helt modsatte politik.

Læs også: