Floridas højesteret har tilladt et abortforbud efter sjette uge – men der er problemer

Floridas højesteret valgte i sidste uge at tillade statens abortgrænse efter 15. uge. Dermed kan et nyt forbud mod abort efter sjette uge nu også træde i kraft. Samtidig tillod man også, at Floridas vælgere ultimativt kan afgøre abortspørgsmålet i stemmeurnerne til november.

Floridas Højesteret afgjorde i slutningen af sidste uge, at Floridas forbud mod abort efter 15. uge ikke er i strid med statsforfatningen. Denne afgørelse giver derfor også mulighed for, at et langt strengere forbud mod abort efter sjette uge kan træde i kraft.

Floridas abortlovgivning

Abortforbuddet efter 15. uge blev oprindeligt vedtaget tilbage i 2022 og ville træde i kraft, hvis sagen Roe v. Wade, som sagde, at retten til abort var beskyttet i forfatningen, blev omstødt. Det gjorde den som bekendt, hvilket ændrede spørgsmålet til, om 15 ugers-grænsen var i strid med Floridas forfatning.

Det afgjorde Floridas højesteret som nævnt i sidste uge, at den ikke er, hvorfor et af landets strengeste abortforbud nu kan træde i kraft.

Den nye lov forbyder abort efter seks ugers graviditet med undtagelser for ofre for voldtægt, incest og menneskehandel, når moderens liv er i fare, hvis hun risikerer alvorlige helbredskomplikationer, eller hvis fosteret ikke er levedygtigt. Der opstår dog problemer med undtagelserne.

For de første tre undtagelsers vedkommende siger loven:

“Hun skal fremlægge en kopi af polititilhold, politirapport, patientjournal eller anden retskendelse eller dokumentation, der beviser, at hun kan få afbrydelse af graviditeten, fordi hun er offer for voldtægt, incest eller menneskehandel.”

Problemet med disse krav er, at mange kvinder vælger ikke at rejse tiltale på grund af frygt for bagslag, frygt for gerningsmanden eller andre årsager. Loven begrænser også tidsrammen for dette til 15 uger, hvilket betyder, at hvis det tager tid for offeret at få fremlagt sagen, hvilket ikke er ualmindeligt, vil kvinden muligvis ikke kunne nå at få en abort rettidigt.

For de sidste tre undtagelser vil kvinder have brug for godkendelse fra to forskellige læger, hvilket kan være svært for kvinder med lav indkomst at få råd til. Loven specificerer heller ikke, hvad der udgør “alvorlige helbredskomplikationer”, hvilket kan føre til forvirring om, hvorvidt risiciene for kvinden er alvorlige nok til at berettige en abort i henhold til loven.

Et af de store problemer med denne lov er ifølge abortfortalere, at mange kvinder efter seks uger endnu ikke ved, at de er gravide. Dette betyder, at mange kvinder ikke kan nå at få en abort i tide.

Flere personer, herunder præsident Joe Biden og den tidligere repræsentant Debbie Mucarsel-Powell, frontløberen til den demokratiske nominering til Florida senatsvalg i 2024, har stærkt kritiseret denne lov.

Tillader også folkeafstemning om abort

Samme dag, Floridas højesteret banede vejen for statens nye abortgrænse, tillod man også, at et borgerinitiativ, der ville beskytte retten til en abort, kan komme på stemmesedlen til november som et tillæg til Floridas forfatning.

Forfatningstillægget søger mere præcist at forhindre statens lovgivere i at forbyde eller begrænse aborter, før fosteret er levedygtigt, hvilket normalt sker omkring den 24. uge af graviditeten, eller om nødvendigt for at beskytte kvindens helbred eller liv.

Det er blevet sat på stemmesedlen af Floridians Protecting Freedom, som på deres hjemmeside herom skriver:

“Det overvældende flertal af floridianere mener, at vi alle skal have frihed til at træffe vores egne personlige beslutninger om sundhedspleje uden indblanding fra politikere. På trods af det har politikere i Florida netop underskrevet det mest ekstreme abortforbud i nationen. Det forbyder abort, før mange har indsat, at de er gravide. Hjælp til med at bringe disse beslutninger tilbage i hænderne på Florida-familier og deres læger, ikke hos ekstreme politikere.”

Selvom meningsmålinger peger på stærk opbakning til forfatningstillægget, står man over for et problem.

I Florida kræver folkeafstemninger 60 procent af stemmerne for at blive vedtaget i modsætning til det simple flertal, der anvendes i andre stater. Dette kan være et problem for kampagnen, da det vil gøre det sværere for dem at få forfatningstillægget vedtaget, end det vil i andre stater.

Men meningsmålinger tyder imidlertid på, at det kan blive vedtaget. I en meningsmåling fra sidste år sagde 62 procent af vælgerne, at de støtter forfatningstillægget, så hvis aborttilhængere dukker op og stemmer, kan de højst sandsynligt få det vedtaget.

Læs også: