Konsulentfirmaet McKinsey efterforskes for sin rolle i opioidkrisen i USA

Justitsministeriet efterforsker McKinsey for, hvordan de potentielt har påvirket medicinalfirmaer, der har produceret opioider, og som nu er gået konkurs.

I USA er brugen af stoffer, især opioider, et enormt problem. Delstaterne prøver ihærdigt at lovgive sig ud af krisen ved enten at afkriminalisere stofferne eller implementere hårdere straffe. Tidligere skrev vi om Oregons forsøg på netop dette.

Opioider er i høj grad gået hen og blevet det stof, som har forvoldt flest problemer. Ikke kun i bestemte delstater, men på nationalt plan. Her har det meget potente middel fentanyl skabt en opioidkrise, som både invaliderer og dræber amerikanerne.

De seneste målinger i 2021 viser, at flere end 106.000 personer mistede livet på grund af en overdosering.

Samtidig viser de samme målinger også, at brugen af fentanyl siden 2015 kun er steget nærmest eksponentielt.

Formidable forslag

Firmaerne, som producerer opioiderne, tjener i øjeblikket styrtende med penge på det store forbrug af stofferne. For dem er det et marked, der er for godt at sige nej til.

Nogle af de involverede firmaer er Purdue Pharma, Endo International og Mallinckrodt. Disse firmaer har det tilfælles, at de alle er blevet rådgivet af det store konsulentfirma, McKinsey. Alle tre firmaer har siden begæret konkurs.

Med udgangspunkt i Purdue Pharma rådgav McKinsey dem til at udvikle et initiativ, som kunne fremme deres salg of OxyContin, som er et smertestillende middel, der er med til at dæmme op for depression og Parkinsons.

Det skriver de i en erklæring, da de i 2019 gik konkurs, skriver The Wall Street Journal.

Det, som McKinsey konkret vejledede Purdue Pharma til, var, at salgsholdet skulle foretage flere opkald til sundhedsudbydere, som de vidste udskrev store mængder af stoffet. Samtidig skulle de skære ned på de udbydere, som ikke udskrev nok.

The Wall Street Journal forklarer, at McKinseys konsulenter i august 2013 sendte 20 anbefalinger, som ville øge firmaets salg med 100 millioner dollars årligt. Konsulentfirmaet anbefalede samtidig både Purdue Pharma og Endo til at målrette deres salg mod U.S. Department of Veterans Affairs. En gruppe som er specielt udsat for brugen af stoffer grundet større sandsynlighed for psykiske lidelser.

Kriminelle tendenser

Der er i skrivende stund en efterforskning i gang, som Justitsministeriet sammen med Virginias vestlige distrikts U.S. Attorney. Efterforskningen undersøger konsulentvirksomhedens rolle i, hvordan medicinalfirmaer kunne øge sit salg på et marked, hvor risikoen for misbrug er massiv.

Samtidig bliver det også undersøgt, om de har fusket med i forhold til de konsultationer, de har foretaget for opioidproducenterne.

I 2021 indgik McKinsey et forlig med alle 50 delstater samt fem territorier og Washington, D.C. for at løse retssagerne uden at indrømme nogen former for forseelse. Forliget lød på 642 millioner dollars. I 2023 indgik de endnu et forlig med amerikanske stammefolk og offentlige institutioner på 347 millioner dollars. Stadig uden indrømmelser.

Læs også: