Gaetz fører trusler ud i livet: Jorden brænder nu for alvor under McCarthy

Der skulle ikke gå længe, før Matt Gaetz omsatte sine trusler mod Kevin McCarthy til handling, der nu skal ud i en regulær overlevelseskamp for at beholde sin formandshammer.

Der skulle ikke gå længe, før det højtråbende republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Matt Gaetz fra Florida, gjorde alvor af sine trusler om at vælte sin egen formand.

I går aftes dansk tid fremsatte Gaetz nemlig formelt et forslag om at stille et mistillidsvotum til Formanden for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy – det såkaldte motion to vacate, hvor der blot skal et enkelt republikansk medlem til for at stille formanden et mistillidsvotum – som var et af MAGA-fløjens mange krav, McCarthy måtte indvilge i at acceptere for overhovedet at kunne blive formand til at starte med.

Kilde: YouTube

Det sker i kølvandet på den midlertidige aftale om en amerikansk finanslov, der blev stemt igennem henover weekenden, hvor McCarthy valgte at gå udenom Gaetz og kompagni for at få styr på USA’s finanser. Krav om væsentlige reduktioner af de statslige budgetter samt hårdere krav til migration til USA var blandt de ultimative krav, Gaetz og MAGA-fløjen ellers havde fremsat. De blev i sidste ende ignoreret af McCarthy, der i stedet sikrede sig støtte til den midlertidige finanslov blandt Demokraterne i Huset.

“Forholdet mellem Gaetz og McCarthy har hele tiden været belastet, men nu er det virkelig sat på spidsen,” siger Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

“Hvis der bare er fem republikanere, der er villige til at vælte McCarthy, og samtlige demokrater i Huset samtidig tænker, at det måske kunne være meget godt at vise amerikanerne, at Republikanerne slet ikke kan finde ud af at håndtere at have flertallet i Huset og samtidig hjælpe til at sætte yderligere fokus på, at der foregår en borgerkrig i Det Republikanske Parti, så mister McCarthy sit formandskab,” fremhæver han og føjer til:

“Den anden mulighed er selvfølgelig, at de (Demokraterne, red.) holder hånden over McCarthy velvidende, at det ville bekræfte MAGA-fløjen i, at han er en RINO (Republican in name only, red.), der fungerer på deres nåde.”

Djævlens yngel

Om Gaetz har samlet nok støtte til at vælte McCarthy internt, vides ikke endnu – indtil videre har tre republikanske medlemmer dog offentligt stået frem med støtte til Gaetz. Det står dog klart, at afstemningen om McCarthys fortsatte formandskab skal finde sted senest onsdag. Indtil videre har mindretalslederen for Demokraterne i Repræsentanternes Hus, Hakeem Jeffries, ikke meldt noget ud omkring, hvad den officielle partilinje bliver på spørgsmålet om McCarthys fremtid.

“På det her tidspunkt om en uge, så er der sket én af to ting på baggrund af de republikanere, der allerede støtter op om mit forslag: enten er Kevin McCarthy ikke Husets formand længere, eller også er han formand på Demokraternes nåde,” udtalte Gaetz ifølge AP umiddelbart efter, han havde fremsat sit forslag mod McCarthy.

“Jeg synes, det er værd at hæfte sig ved, at både John Boehner (republikansk Formand for Repræsentanternes Hus fra 2011 til 2015, red.) og Paul Ryan (republikansk Formand for Repræsentanternes Hus fra 2015 til 2019, red.) endte med at have de samme interne kvaler som McCarthy,” perspektiverer Niels Bjerre-Poulsen, inden han fortsætter:

“Ryan tøvede sågar i sin tid med at blive formand, og han gik kun med til det med kravet om, at han ikke kunne komme i klemme med den fløj af partiet, som Gaetz nu repræsenterer. Boehner endte helt med at kvitte jobbet på grund af den fløj og har senere udtalt, at det var en befrielse. Han kaldte dem sågar for djævlens yngel, der kun kom til Washington for at brænde det hele ned. Det er vel den hovedpine, McCarthy nu for alvor står i.”

En svækkelse af McCarthy uanset hvad

Selv hvis afstemningen skulle ende med, at McCarthy beholder formandshammeren, vil han stå svækket tilbage, vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

“I sin enorme iver efter at blive formand er der ingen tvivl om, at McCarthy har bragt sig selv i en enorm sårbar situation,” slår han indledningsvist fast, inden pointen kommer:

“Der er en vis ironi i, at McCarthy og hans allierede netop har talt om lederskab og det at skabe resultater, men internt kan man tydeligvis ikke nå til enighed. Omvendt styrker det kun Gaetz og MAGA-fløjen, fordi for dem handler det om at sende et signal om, at Washington ikke fungerer.”

Ikke siden 1910 har der væres en officiel afstemning om en formand for Repræsentanternes Hus’ fremtid, og manøvren er ej heller aldrig lykkes.