Et farverigt persongalleri af MAGA-kandidater vil regere det uregerlige

De første kandidater til det ledige formandssæde i Repræsentanternes Hus har meldt sig - de ønskes alt mulig held og lykke.

Mens Kevin McCarthy er taget hjem til Californien for at slikke sårene fra et dybt smertefuldt spark som formand for Repræsentanternes Hus, har to kandidater nu meldt sig på banen som hans afløser: Jim Jordan og Steve Scalise, henholdsvis formand for Husets retsudvalg og Husets flertalsleder. Begge er langt mere højredrejede end McCarthy – spørg selv McCarthy; og for den sags skyld Paul Ryan og John Boehner før ham; hvor vigtigt det er – og nyder som sådan også opbakning for netop at være lige præcis det.

Kilde: X

Men det gør imidlertid ikke opgaven lettere, nemlig at regere det uregerlige.

Før, jeg vender tilbage til den pointe, så tillader jeg mig lige at tegne et portræt af de to herrer, der nu har sat deres bagdel i klaskehøjde, for de er nemlig begge to ret så MAGA-rige i ordets farverige betydning. Lad os starte med Jordan.

Den lovgivende terrorist

Jim Jordan har været medlem af Repræsentanternes Hus for Ohios fjerde kongresdistrikt siden 2007. Han er stiftende medlem af den ultrakonservative og notorisk besværlige House Freedom Caucus-fløj. Og det er netop også for sin rolle der, at den tidligere republikanske formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, ifølge New York Magazine døbte ham “en lovgivende terrorist”, der kun var ude på at skabe kaos. Altså en slags Matt Gaetz, før der overhovedet var noget, der hed Matt Gaetz (faktisk har selvsamme Gaetz kaldt Jordan for sin mentor).

Kilde: X

Siden da har Jordan dog skruet noget ned for charmen over for sine egne (hvilket også var derfor, at McCarthy betroede ham med den indflydelsesrige post som formand for Husets retsudvalg). Men MAGA, det er han stadig! Som Trump-apologet helt ind til benet stemte han således ifølge New York Magazine imod certificeringen af Joe Bidens legitime valgsejr i 2020. Siden da har han også drevet heksejagt på alt, hvad der hedder Biden (bogstaveligt talt med først efterforskningen af sønnike Biden og nu forundersøgelsen til en rigsret mod farmand Biden). Og så har han også for nylig ifølge mediet Axios indikeret, at han ikke vil give en rød reje mere i krigsbistand til Ukraine. Alle MAGA-kravene for at blive republikansk formand anno Trump-æraen er hermed opfyldte.

David Duke, bare uden al skraldet

Og så har vi Steve Scalise, medlem af Repræsentanternes Hus for Louisianas første kongresdistrikt siden 2008. I 2017 blev han skudt og alvorlig såret af en anti-trumpist og går derfor i dag med stok. I sommer blev han ifølge AP konstateret syg med alvorlig kræft og går derfor i dag med maske. Helbredet til trods er han om nogen én, der kan svinge pisken (bogstaveligt talt var han Republikanernes indpisker fra ’14 til ’23) og male et billede klart og tydeligt op – især med farven hvid.

Under sin tid som medlem af Repræsentanternes Hus i hjemstaten Louisiana gav han i 2002 ifølge Politico en tale til en samling hvide nationalister. Derudover har han også en gang ladet omverdenen forstå, at han er “David Duke, bare uden al skraldet”, skriver The Guardian, med reference til den tidligere stortroldmand af Ku Klux Klan David Duke.

Foruden de forudsætninger (læs mere beskrevet af The Guardian her) kan Scalise – partiets nuværende nummer to i magthierarkiet – mere eller mindre krydse de samme MAGA-krav af til sin ansøgning om at blive Husets nye formand, som Jordan kan: valgbenægter, tjek. Biden-jager, tjek. Ukraine-skeptiker, delvist tjek (ret skal være ret, han fik karakteren “B” af en pro-Ukraine gruppe, der monitorerer amerikanske parlamentarikeres villighed til at støtte landets selvforsvar).

Fint nok med MAGA, men hvad med midten?

Og nu er vi så tilbage til den indledende pointe. MAGA-fløjens gunst eller ej, så bliver det stadig en enorm svær opgave for et Jordan- eller Scalise-formandskab at regere den republikanske gruppe. Helt tilbage til Boehners tid som formand har den nemlig vist sig at være noget nær uregerlig grundet et væld af divergerende verdenssyn og politiske interesser, der totalt har vendt op og ned på Det Republikanske Parti, som man i en mere klassisk forstand kender det. For hvad med partiets midte, de såkaldte moderate Republikanere (eller RINO’s – Republicans in name only – som MAGA så eufemistisk kalder dem)? Vil de virkelig risikere deres ve og vel frem mod et valg i 2024 på baggrund af at have støttet så to (eller tre) højredrejede kandidater, der reelt set har en tabersag som politisk grundlag (trumpismen tabte som bekendt ved valgene i 2018, 2020 og 2022 – for øvrigt også i 2016, hvis man gør præsidentvalget op i antal stemmer). Der skal i hvert fald ikke herske nogen tvivl om – MAGA-show til trods – at den mere moderate fløj bliver lige så vigtig at have støtte fra.

Men lad os slutte af et mere muntert sted, for Marjorie Taylor-Greene og co. gør i hvert fald deres for at holde det republikanske cirkus omkring en ny formand godt i kog med buddet på deres nominering:

Kilde: X