Sådan markerer USA Hispanic Heritage Month

Her er et uddrag af de særlige markeringer og begivenheder, der finder sted i år.

Fra september til oktober markerer USA “Hispanic Heritage Month”. Formålet med begivenheden er at sætte fokus på historie, kultur og bidrag fra amerikanske borgere, der stammer fra latinamerikanske lande.

Ifølge National Museum of the American Latino udgør latino-befolkningen i USA i dag 18,9 procent af den samlede amerikanske befolkning med over 60 millioner indbyggere, hvilket gør latinamerikanere til den største minoritetsgruppe i USA. Der er derfor mange til at tage aktiv del i de forskellige begivenheder under Hispanic Heritage Month.

Nye frimærker hylder latinamerikanere

Et helt særligt indslag er de nye frimærker med latinamerikanske motiver.

Det amerikanske postvæsen har udstedt frimærker, der refererer til latinamerikansk kultur eller latinamerikanske berømtheder.

En af de nye frimærkesamlinger hedder ”Art of the Skateboard” og afbilleder forskellige skateboarddesigns. Her har forskellige latinamerikanske kunstnere malet bagsiderne af deres skateboards i skarpe farver og abstrakte mønstre. Stilen afspejler traditionel latinamerikansk design.

Historiske figurer og kendte med latinamerikansk baggrund pryder også den nye frimærkesamling. Heriblandt baseballspilleren Roberto Clemente og fagforeningsmanden Cesar Chaves.

Der er mange flere kulturelle artefakter på de forskellige frimærker – se for eksempel mere her:

Kilde: X

Día de los Muertos i D.C.

Mange af årets kulturelle begivenheder finder sted i Washington D.C. på grund af byens mange museer. En af de mest bemærkelsesværdige er ”Day of the Dead” (Día de los Muertos) den 28. oktober. Traditionen stammer fra Mexico og er en parade, hvor deltagerne mindes deres afdøde forfædre med sang, dans og farverige dekorationer. Det må være et noget bizart optrin for det amerikanske publikum. Begivenheden bliver tit refereret til i film, der foregår i Mexico, men som noget nyt kan man altså nu opleve dagen i USA’s hovedstad, skriver National Museum of the American Latino.

Musik og film

I New York afholdes ”El Barrio Latin Jazz Festival”, som er en årlig jazzfestival, der startede i 2016. Her optræder jazzmusikere med jazz fra latinamerikanske kunstnere. Blandt de mest kendte i denne genre er blandt andet Tito Puente.

Flere amerikanske byer afholder også filmfestivaler, der fokuserer på filmskabere og kunstnere med latinamerikanske baggrunde. En af de helt store filmfestivaler er New York Latino Film Festival, der bliver vist på HBO.

Kilde: X

Historien bag Hispanic Heritage Month

Hispanic Heritage Month begyndte som Hispanic Heritage Week i 1968 under Præsident Lyndon B. Johnson. Ugen blev udvidet til en måned af Ronald Reagan i 1988 og dækker nu en 30-dages periode, der officielt starter den 15. september og slutter den 15. oktober.

Grunden til, at måneden ligger i denne periode, er, at mange af de latinamerikanske mærkedage falder i denne periode. Den 15. er årsdagen for uafhængigheden af Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras og Nicaragua. Mexico og Chile fejrer deres uafhængighedsdage henholdsvis den 16. september og den 18. september. Også Columbus Day (som på Spansk hedder Día de la Raza) finder sted den anden mandag i oktober.