De sidste fire mødes til fjerde debat

NewsNation er vært for den fjerde republikanske primærvalgsdebat, der løber af stablen i dag. Kun seriøse kandidater er tilbage. Og så er der Trump, der igen skal noget andet.

Kriterierne for at deltage i debatten, som vises på NewsNation i nat dansk tid og afholdes på University of Alabama, er, at kandidaterne skal have 80.000 individuelle donorer og mindst seks procents opbakning i nationale meningsmålinger. Ud fra disse kriterier kvalificerer kun Floridas guvernør Ron DeSantis, tidligere South Carolina-guvernør Nikki Haley, tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie og iværksætteren Vivek Ramaswamy sig til debatten. Dermed betyder denne debat et endegyldigt farvel til Doug Burgum, som i mandags meddelte, at han trækker sit kandidatur tilbage, samt Asa Hutchinson, der ikke har deltaget på debatscenen siden august. Og så er der selvfølgelig Donald Trump, der også denne gang har travlt med noget andet.

Normalt ville vi skulle være vidne til en kamp mellem topfire-kandidaterne, men grundet frontløberen Trumps fravær er der nærmere tale om en kamp om at blive det bedste alternativ til Trump. Dermed ikke sagt, at denne debat er uden betydning. Som man kan se på både Nikki Haley og Vivek Ramaswamy, har disse debatter været med til at sætte skub i valgkampen for de kandidater, som ikke var spået store chancer før. Denne debat, som vil blive modereret af den gamle Fox News-vært Megyn Kelly, er også den første, hvor alle deltagere er et reelt bud på præsident- eller vicepræsidentnomineringen.

Hvad skal kandidaterne holde øje med?

Nikki Haley er nu et seriøst bud på en udfordrer til Donald Trump. Haley skal denne gang undgå at forfalde til infight og personlige opgør med Vivek Ramaswamy og dermed lade Ron DeSantis gå fri. Haley og Ramaswamy har dog altid været garant for gode oneliners og virale øjeblikke på debatscenen, så i aften bliver næppe kedeligt.

Efter sin kamp mod Gavin Newsom i torsdags er Ron DeSantis den mest rutinerede debattør i feltet. DeSantis skal nok levere en hæderlig præstation, men han skal passe på med ikke at falde i baggrunden af de højlydte Haley og Ramaswamy.

Vivek Ramaswamy er nu så langt nede i målingerne, at hans bedste strategi vil være at lægge sig så langt op ad Donald Trump som muligt og håbe på, at der kan falde en vicepræsidentnominering af fra Trump. Ramaswamy har dog altid vist sig debatlysten, og baseret på sine tidlige optrædener kan man forvente rigeligt med radikale udtalelser og beskidte tricks.

Den bedste strategi for Chris Christie, som på et hængende hår fik kvalificeret sig til debatten, vil modsat Ramaswamy være at lægge så meget afstand til Trump som muligt, som tilfældet hidtil har været. Derudover skal Christie nok til at indse, at i aften meget vel kan blive den sidste debatoptræden på den republikanske primærvalgsscene for denne gang.

Læs også: