Under vintermånedernes mørke og regnfulde skyer skal der sædvanligvis findes den perfekte serie at bingewatche. Dog kan min anbefaling ikke bingewatches, da der blot er udkommet tre episoder indtil videre. Fra en amerikansk vinkel skildrer True Detective: Night Country, som er fjerde sæson i antologi-serien, der havde premiere i 2014, dele af USA, som for den almene USA-entusiast formentlig ikke er særligt kendt.
Hver sæson er uafhængig af hinanden. Så for en seer, der, ligesom som mig, ikke har set en eneste af de forrige sæsoner, er der ingen undskyldning for at kaste sig ud i de nye episoder, der er spækket med indlevende fortællinger om det amerikanske samfund i den afsides delstat Alaska samt dets folkemyter.
I den opdigtede by Ennis møder vi Jodie Foster, som indtager rollen som Liz Danvers. En stolt karakter, hvis følelser ikke just sidder uden på tøjet, men derimod er en arbejdsnarkoman, der på hjemmefronten forsøger, med stort besvær, at acceptere plejedatterens tilknytning til lokalsamfundet. En fascinerende portrættering af indfødtes hovedpiner som følge af et ekspanderende USA.
Evangeline Navarro, der spilles af Kali Reis, bidrager ligeledes med en storstilet indsats på sin arbejdsplads, hvor der samtidig i det private ligger en frygt for at knytte sig for meget til nære relationer. Navarro, der i kontrast til Danvers har større forbindelser til det nære miljø, gør i episode tre klar til at bistå i opklaringen af mord på en fjern forskningsenhed ude midt i ingenting.
Sagen bringer dem sammen, da et tidligere uopklaret mord på en inuitisk kvinde kobles sammen med mordene på de mange videnskabsmænd. To sager, der står i kontrast til hinanden, da den almene interesse ikke ligefrem var frembrusende, da kvinden blev fundet dræbt. Den nylige efterforskning skaber derimod stor interesse, hvilket bringer Navarro ind i billedet grundet hendes bestræbelser på at finde den skyldige.
For den danske seer kan serien, både på godt og ondt, relateres til vores forhold til Grønland. De førnævnte hovedpiner tegner sit klare, tydelige sprog i den utilfredshed, som de inuitiske beboere giver udtryk for i en uopklaret mordsag af en af deres egne samt ved kampråbet “we were here first!” (vi var her først). Det er en reference til den mine, som opererer i Ennis, hvor en stor del af byens beboere arbejder, men som mange af de indfødte mener, skader deres arv.
Serien navigerer gennem et sammensurium af sammenstødende interesser og kulturer, der muligvis ligger til grund for de mord, som byen det seneste år har oplevet.
En klar anbefaling herfra. Hver mandag kan man på HBO Max blive en smule klogere på en mere isoleret del af det amerikanske land. True Detective er også en go-to, hvis man bare gerne vil se en dramatisk krimiserie fyldt med cliffhangers og spændende storylines.