Historisk sag kan skabe præcedens for fremtidige sager om skoleskyderier

I forbindelse med et skoleskyderi i 2021 er det nu blevet slået fast, at forældre kan bære et betydeligt ansvar for deres børns forbrydelser.

Der er intet USA uden retten til at bære våben. Et forhold som de fleste uden for USA slet ikke kan forholde sig til. Med den anden forfatningsændring i 1791 skulle det for borgeren være muligt, og faktisk også en pligt, at beskytte sig selv mod ubudne gæster. Uden et reelt militær var dette en nødvendighed.

Tiden er i dag en helt anden, hvor der både er politi og militær – ja, sågar militær i andre lande – for at beskytte de amerikanske borgere. Alligevel er våben stadig en fast bestanddel af påklædningen, når man eksempelvis begiver sig ud på en uskyldig tur til Walmart. Det skal jo være muligt at beskytte sig selv. Men for hvad?

Pistolhylstret har siddet solidt fast i buksebæltet i disse over 200 år. Det afspejler individualismen ved den amerikanske kultur, hvor det er påkrævet at kunne stå op for sig selv i situationer, hvor ordensmagten ikke er ved ens side. Denne fornødenhed har senere udfoldet sig på tragisk vis.

En sørgelig udvikling

I 2021 satte USA rekord for masseskyderier på 690 samt rekord for skoleskyderier på 308. Forklaringen ligger i den massive omgang med våben, amerikanerne, især unge, udsættes for dagligt. Tilgængeligheden af våben er gået hen og blevet meget let for personer, der har onde hensigter. Både på skoler og i offentligheden.

Den 30. november 2021 blev Oxford High School i delstaten Michigan udsat for en tragedie, da den daværende 15-årige elev, Ethan Crumbley, trak en håndpistol op af sin taske og skød 10 elever og én lærer. Fire elever døde og syv blev såret. Ethan Crumbley sidder nu i fængsel for livstid og har erkendt sig skyldig i mord og terrorisme.

Sagen er dog ikke afsluttet. Retten i Michigan har hevet skoleskyderens mor, Jennifer Crumbley, i retten for at afgøre hendes ansvar for drabene på Oxford High School. Således er sagen den første af sin slags i amerikansk historie, der kan danne præcedens for fremtidige retssager omkring forældrenes ansvar i skoleskyderier.

Ansvaret hviler hos de voksne

Anklageren mener, at Jennifer Crumbley under statens love har et retmæssigt ansvar for at sikre, at tilgangen til våbnene i hjemmet skal gøres svært, hvilket hun ikke har gjort. Hun menes også at have forsømt sin søns mentale helbred og opråb om hjælp på sociale medier. Ethan Crumbley havde for eksempel tegnet en pistol, der skød en mand, på sin matematikopgave, blot timer før skyderiet fandt sted.

Jennifer Crumbley er efter tirsdagens retssag blevet fundet skyldig i ufrivillig manddrab. Den maksimale straf er 15-års fængsel. Det vides ikke, om anklageren ønsker at lægge sagerne oveni hinanden. Hvis det er tilfældet, kan hun se frem mod op til 60 år i fængsel.

Den sørgelige tendens, hvor skoleskyderier er blevet en fast del af sikkerhedsforanstaltningerne på skolerne på højde med brandøvelser, vil dog stadig fortsætte. Men ved at lægge et større ansvar hos forældrene kan man håbe på, at tilgangen til våben bliver strengere i hjemmet, hvilket kan medføre, at potentielle skoleskydere ikke kan handle, men i stedet få hjælp.