Nevadas demokrater og republikanere forenes imod valgreform

I Nevada er både demokratiske og republikanske politikere imod et initiativ, der ville ændre den måde, Nevada vælger sine politikere på.

Det virker som, om at republikanere og demokrater ikke kan blive enige om noget i disse dage. Alt fra udenrigspolitik til gældsloftet er politik, hvor kompromisser kan være svære at finde. Men i Nevada har demokrater og republikanere fundet én ting, som de kan blive enige om: valgreform skal stoppes.

Initiativ 3

I 2022 vedtog Nevada Initiativ 3 med 52,9 procent af stemmerne ifølge Politico. Dette initiativ var borgerinitieret, hvilket betyder, at vælgerne satte det på stemmesedlen. Men i Nevada skal der stemmes to gange om initiativer, der ændrer Nevadas forfatning, hvilket er grunden til, at der skal stemmes om det igen i 2024. Stemmeforanstaltningen vil ændre Nevadas valgsystem fra at bruge et lukket partipolitisk primærvalg og “first past the post” til valg til at bruge et åbent topfem-primærvalg med præferencevalg til valget.

Hvad er et topfem-primærvalg og præferencevalg?

Under det nuværende system afholder partierne primærvalgene, og i 15 stater, inklusiv Nevada, er det kun partimedlemmer, der kan stemme. Ved valget bruger de “first past the post”, hvor den kandidat med flest stemmer vinder, uanset om denne kandidat har flertal.

I et topfem-primærvalg deltager alle kandidater, uanset partitilhørsforhold, i et samlet primærvalg, og de fem kandidater med flest stemmer går videre til valget. Valget afvikles derefter ved at bruge præferencevalg. I stedet for kun at kunne stemme på én kandidat, kan man rangere dem efter præference. Hvis en kandidat har opnået et flertal af stemmerne, erklæres denne som vinder. Hvis ingen kandidat har flertal, elimineres kandidaten med færrest stemmer, og disse stemmer overføres til vælgerens næste prioritet; dette gøres indtil en kandidat har et flertal af stemmerne.

Forenet opposition

Mange Nevada-politikere er imod initiativet, blandt andet begge demokratiske senatorer og den tidligere guvernør Steve Sisolak, og blandt Republikanerne er repræsentanten Mark Amodei og Drew Johnson, som stiller op for Nevadas tredje kongresdistrikt, imod.

Ingen politikere fra Nevada har støttet initiativet, men Alaska-repræsentanten Mary Peltola støtter initiativet. Initiativ 3 er baseret på topfire-primærvalg og præferencevalg, som Alaska vedtog i 2020.

Sponsoren af initiativet er en gruppe, der kalder sig Nevada Voters First. De siger, at Initiativ 3 vil give vælgerne mere indflydelse på, hvem der kommer til at repræsentere dem, og vil give dem flere valgmuligheder.