Joe Lieberman: En kontroversiel senators død

Senatoren og vicepræsidentkandidaten fra Connecticut var ofte kontroversiel inden for Det Demokratiske Parti. Han frustrerede mange på venstrefløjen, men skabte venner på højrefløjen.

Den 27. marts 2024 døde Joe Lieberman. Den tidligere senator trak sig tilbage fra politik i 2013 og efterlod et kontroversielt politisk eftermæle. Han var en moderat demokrat, der ofte brød mit sit eget partis linje og hyppigt samarbejde med republikanere, hvilket bragte ham både mange beundrere og kritikere. Men hans støtte til Irak-krigen og torpedering af en ”public option” for Obamacare gjorde ham specielt kontroversiel på venstrefløjen.

Politisk karriere

Liebermans karriere begyndte i Connecticuts statsparlament; han blev derefter Connecticuts justitsminister, før han blev valgt til Senatet i 1988. Han blev kendt for sin modstand mod vold i videospil og for sin kritik af Bill Clinton efter afsløringen af Clintons affære med Monica Lewinsky. I 2000 valgte vicepræsident Al Gore Lieberman som sin “running mate” til sin præsidentkampagne. Gore valgte højst sandsynligt Lieberman på grund af hans kritik af Clintons affære, eftersom Gore forsøgte at tage afstand fra Clinton. Gore-Lieberman-kampagnen endte dog med at tabe det kontroversielle præsidentvalg i 2000.

Lieberman fortsatte sin karriere i Senatet og samarbejdede ofte med Bush-administrationen. Han var en stærk støtte af Irak-krigen, og denne støtte, sammen med modstand mod flere demokratiske lovforslag, gjorde ham sårbar i et primærvalg. I 2006 tabte han det demokratiske primærvalg; men efter hans nederlag dannede Lieberman-allierede partiet Connecticut For Lieberman, og under denne partifane blev han genvalg.

Obamacare-kontrovers

Efter at Obama vandt valget i 2008, planlagde Demokraterne at vedtage sundhedsreformen, et af Obamas vigtigste kampagneløfter. De løb dog ind i problemer; et af dem var Liebermans modstand mod den såkaldte ”public option”. Tanken var, at regeringen ville skabe et non-profit sygeforsikringsselskab, der ville tilbyde sygeforsikring, som kunne konkurrere med private sygeforsikringer; dette var for at skabe et billigere alternativ til private forsikringer. Lieberman truede med at filibuster loven, hvis den del ikke blev fjernet, og Obama-administrationen måtte give efter.

Pensionering og eftermæle

Lieberman valgte ikke at stille op til valg i 2012 og trak sig tilbage fra politik. I dag huskes han hovedsageligt for at stoppe Obamacares ”public option”. Hvordan han vil blive husket i fremtiden, vil højst sandsynligt afhænge af, hvad der sker i de næste par år. Hvis Demokraterne lykkes med at få sundhedsreformen stemt igennem, vil han måske kun blive husket som et fartbump på vejen. Men hvis det ikke lykkes, vil han højst sandsynligt fortsætte med at være foragtet af venstreorienterede.