Oprahs kamp mod skam

Efter det er kommet ud, at Oprah Winfrey har gjort brug af slankemidler, har hun i sit nye show taget problemstillingerne med netop disse midler op.

Oprah Winfrey har trukket overskrifter i de forløbne dage. Ikonet, der berigede amerikanerne fra 1986 til 2011 med “The Oprah Winfrey Show”, har snakket sammen med eksperter om  det omtalte vidundermiddel mod vægttab.

Sidste år i december kunne Oprah afsløre ifølge ABC News, at hun, som mange andre rundt omkring i verden, medicinerede sig i forbindelse med sit vægttab.

I et forsøg på at italesætte et af den amerikanske befolknings største problemer, nemlig overvægt, sætter Oprah sig ned i sit show “Shame blame and the weight loss revolution” og sætter ord på, hvordan vægten skal aftabuiseres.

I flere år blev Oprah med sit ombejlede show ifølge hende selv gjort til grin over sin vægt. Hun siger selv ifølge The Hollywood Reporter, at det i “25 år var en nationalsport at gøre grin med min vægt.” Men med midler som Wegovy og Ozempic skal det nu være slut, og med Oprahs ord skal det ikke være et tabu at bruge dem.

Eksperterne i hendes nye show skal være med til at belyse brugen af midlet samt dets effekt og bivirkninger. Det faktum, at der er kommet sådan et middel på markedet, beskriver hun som “en gave”.

Den brede amerikanske befolkning er ikke just enige om, hvor meget vægttabsmidlerne har af effekt på overvægt. Ifølge en undersøgelse fra Pew Research Center siger 33 procent af amerikanerne, at midlerne vil gøre ”noget” for at reducere overvægt, mens 35 procent mener, at midlet ”ikke gør meget eller noget overhovedet”. Dermed har Oprah noget af en opgave foran sig.

Alt dette sker, efter at hun i 10 år har været medejer og siddet i bestyrelsen for “WeightWatchers”, som er et firma, der fremmer metoder at tabe sig på ved hjælp af sund kost og motion. Til maj, når der er afstemning til bestyrelsen, genopstiller hun ikke. Dette har efterfølgende betydet, at firmaets aktieværdi er dalet markant.

Oprah for President

Oprahs skikkelse har stor betydning inden for det kulturelle USA, hvor hun ofte sættes i forbindelse politisk. Det tomme sæde for Californien i Senatet efterladt af den afdøde politiker, Dianne Feinstein, blev afvist af Oprahs PR-team, da hun pludselig var en af bejlerne til pladsen ifølge The L.A. Times.

Yderligere har hun afvist, den tidligere præsidentkandidats påstand om, at Oprah angiveligt ringede til ham i 2020 om, at de sammen skulle prøve at indtage Det Hvide Hus. Det måtte Oprah ifølge The Hollywood Reporter efterfølgende afvise. Dog skabte det røre, da det kom frem sidste år.