Mike Pence kommer til Danmark – hvorfor skal vi lytte til ham?

Donald Trumps vicepræsident Mike Pence kommer i næste uge til Danmark med et budskab om at tage afstand fra sin tidligere MAGA-hyrde. Men burde vi egentlig ikke også tage afstand fra Pence?

”Takket være til dels Mike Pence, så bestod vores demokrati i kølvandet på Donald Trumps planer og volden omkring den 6. januar.”

”Vicepræsident Pence forstod, at hans ed over for embedet var mere vigtig end loyaliteten til præsident Trump. Han gjorde sin pligt.”

Ordene fra henholdsvis demokraten Bennie Thompson og republikaneren Liz Cheney i deres egenskab af formand og viceformand for det tværpolitiske kongresudvalg, der havde til opgave at undersøge Stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021, er bevingede. Og med rette.

Mike Pence stod som bekendt fast og gav ikke under for det massive pres, navnlig Donald Trump udsatte sin vicepræsident for i sine desperate bestræbelser på at få omstødt resultatet af præsidentvalget i 2020, som Trump i øvrigt til stadighed fastholder er illegitimt, der ledte til den dødelige opstand mod Kongressen to uger før Joe Bidens indsættelse.

Siden har Pence, der tilbage i oktober trak sig fra ræset om at blive Republikanernes præsidentkandidat til valget i år, turneret utrætteligt med et budskab om at tage afstand fra den mand, han ellers så troligt tjente under som vicepræsident. Og det budskab kommer på mandag til Danmark under invitation fra mediet Børsen og konsulentfirmaet McKinsey.

Til den anledning ville jeg finde det passende at stille Mike Pence følgende spørgsmål:

Hvor var din afstand til Trump, da han fyrede FBI-direktør James Comey midt under sine undersøgelser af Trump-folks mulige samarbejde med Rusland om at influere udfaldet af præsidentvalget i 2016?

Hvor var din afstand til Trump, da han kaldte neo-nazister involveret i Charlottesville-tragedien for ”gode folk”?

Hvor var din afstand til Trump, da jeres administration separerede børn fra deres forældre i hobetal ved USA’s sydvendte grænse til Mexico, hvoraf godt 1000 børn stadig har til gode at blive genforenet med deres forældre?

Opfølgende spørgsmål: hvad ville Jesus, som du påstår, du med stor lidenskab henter inspiration fra, egentlig sige til det?

Hvor var din afstand til Trump, da han ville have den ukrainske præsident til at kaste smuds på Biden-familien til gengæld for amerikansk militærhjælp til landet, der allerede var godkendt af Kongressen?

Hvor var din afstand til Trump, da han anbefalede amerikanerne at sprøjte desinfektionsmiddel ind i blodet som kur mod coronavirus og generelt modarbejdede sine sundhedsfolk under en pandemi, der i alt tog livet af over en million amerikanere?

Hvor var din afstand til Trump, da han kaldte visse mellemamerikanske og afrikanske lande for ”shithole countries”?

Hvor var din afstand til Trump, da han flankeret af Vladimir Putin købte ind på den russiske leders narrativ om ingen russisk indflydelse ved valget i 2016 og dermed underminerede sin egen efterretningstjeneste?

Hvor var din afstand til Trump mellem den 4. november 2020 og den 6. januar 2021, da Trump spyede den ene usandhed efter den anden, dag ud og dag ind, om valgresultatet, hvor du i øvrigt selv talte om “illegal votes” og generelt anvendte sprogbrug i tråd med Trumps valgløgne?

Glemmer jeg noget?

På baggrund af det ville jeg til syvende og sidst spørge Børsen og McKinsey:

Hvorfor mener I egentlig, vi skal lytte til Mike Pence i forhold til Donald Trump?

Læs også: