Kritikken hagler ned over Biden

Den amerikanske præsidents respons på Irans angreb på Israel i weekenden har fået en blandet modtagelse på hjemmefronten.

Henover weekenden blev spændingerne i Mellemøsten som følge af krigen i Gaza og dens efterdønninger eskaleret drastisk, da den islamiske republik Iran samt dens proxyer rettede droner og ballistiske missiler – i alt 300 – mod Israel, i hvad der er Irans første direkte angreb på landet.

Ifølge israelsk militær blev 99 procent af lørdagens bomberegn nedskudt med hjælp fra USA, Storbritannien og Jordan.

Det iranske angreb kommer i kølvandet på et angreb på det iranske konsulat i den syriske hovedstad Damaskus tidligere på måneden, som Iran beskylder Israel for at have begået. Her mistede i alt syv mennesker livet, heriblandt et højtstående medlem af den iranske revolutionsgarde.

Som reaktion har den hårdtprøvede israelske premierminister Benjamin Netanyahu sagt, at man er klar til at håndtere et hvert scenario, både defensivt og offensivt, samt ladet omverdenen forstå, at angreb på Israel vil blive mødt med modangreb.

Ingen amerikansk hjælp til potentielt modangreb

Et potentielt modsvar bliver dog uden USA som medspiller.

Ifølge CNN understregede Joe Biden i et telefonopkald med Netanyahu efter angrebet, at USA ikke agter at deltage i et eventuelt kommende modsvar på den islamiske republik, der siden sin fødsel i slutningen af 1970’erne har stemplet begge lande som sataner.

I stedet kalder den amerikanske præsident på deeskalation.

Kritik af Bidens linje

Den position er imidlertid blevet mødt med massiv kritik på hjemmefronten. Navnlig fra republikansk side.

Den forhenværende nationalsikkerhedsrådgiver for Donald Trump, John Bolton, har kaldt Bidens holdning for “en skændsel for USA”.

Ligeledes har Bidens rival til årets præsidentvalg, Donald Trump, været ude med riven.

Den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Mike Johnson, har også rettet skytsne mod Biden-administration og sagde i går, at man nu vil prøve at få vedtaget en hjælpepakke i Kongressen til Israel i kølvandet på weekendens angreb fra Iran.

Blandede holdninger hos Demokraterne

Internt i Det Demokratiske Parti har holdningerne været splittede.

Progressive kræfter som Cori Bush, Pramila Jayapal og Greg Casar – alle kongresmedlemmer – er ifølge mediet The Jerusalem Post på linje med Bidens ytringer om deeskalation.

John Fetterman, senatoren for Pennsylvania, har omvendt sagt, at han ikke er enig i Bidens position. Derudover mener demokraten, at USA skal bakke op om Israel lige meget hvad.

Biden balancerer i forvejen på en knivsæg i forhold til Israel, hvis krig i Gaza i slipstrømmen af Hamas’ horrible terrorangreb på Israel den 7. oktober i fjor har kostet på den anden side af 30.000 menneskeliv, hvoraf langt størstedelen er civile tab.

Du kan blive meget klogere på det mangeårige anspændte forhold mellem USA og Iran ved at lytte til vores todelte podcast med iranskfødte Mehdi Mozaffari, politolog og professor emeritus ved Center for Forskning i Islamisme og Radikalisering på Aarhus Universitet, som udlægger teksten i flere detaljer: