Rigsretssag trods et krympende flertal

Det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus har stemt en historisk rigsretsundersøgelse videre til Senatet, på samme tidspunkt som deres flertal skrumper.

Af Lukas Fausing og Johan Moestrup

Tidligere har vi her på USA-nyt berettet om, at der i Repræsentanternes Hus var indledt republikanske bestræbelser på at bringe Joe Bidens indenrigssikkerhedsminister, Alejandro Mayorkas, for en rigsret.

I går kunne Mike Johnson, Husets republikanske formand, så endelig fra formandsstolen slå med hammeren og sende rigsretsundersøgelsen videre til Senatet med det snævre stemmetal 214 mod 213, efter han i forrige uge mislykkedes med samme manøvre.

Republikansk sejr

Kun én gang før i amerikansk historie er det lykkes at få et medlem af den siddende præsidents kabinet “impeached”. Det skete for næsten 150 år siden. Historisk er denne tid i amerikansk politik da også, hvor spændingerne går højt og stridighederne langt fra skjuler sig. Republikanerne viser imidlertid med gårsdagens afstemning, at de, trods deres spinkle flertal, godt kan være handlekraftige, når de altså vil det.

Én af de mest højtråbende og mest trumpistiske stemmer i Huset, Marjorie Taylor Greene, anbefaler nu, at Senatet opretholder sin ed og får foretaget en rigsretsundersøgelse, så Mayorkas kan blive fjernet for at have brudt den føderale lovgivning i forhold til ikke at have gjort nok for at forhindre de aktuelle megastrømme af migranter, der vælter ind fra syd.

Kompromis er umuligt

Det bliver dog mere end svært at få vedtaget rigsretsundersøgelsen i Senatet, hvor Demokraterne sidder med et flertal på to.

Forleden lykkedes det Demokraterne i Senatet at samle et tværpolitisk flertal om en samlet donationspakke på 95 milliarder dollars til Taiwan, Ukraine og Israel. En donation, der nu skal vedtages i Repræsentanternes Hus, før den kan sendes til Det Hvide Hus, hvor præsident Biden endeligt kan underskrive den. Men kigger man på netop formand Johnsons X-profil, så ser det umiddelbart svært ud. Formanden vil faktisk ikke engang bringe forslaget til en afstemning med henvisning til den presserende migrantkrise.

Demokraterne kommer – naturligvis ikke – til at sende deres egen minister i rigsretten for et eventuelt kompromis om udlandsdonationer, der så til gengæld skal kunne vedtages i Repræsentanternes Hus.

Flere demokrater har derfor også været ude og beskrive Republikanernes tiltag mod Mayorkas som et politisk stunt, der armerer rigsretsundersøgelsesværktøjet som et våben mod politiske modstandere.

Demokraternes nye mand i Kongressen

Apropos Kongressen og Republikanernes snævre flertal i Repræsentanternes Hus så blev der i går også fundet et nyt kongresmedlem for New York i et såkaldt “special election”. Det skete efter den republikanske og skandaliserede George Santos blev stemt ud af Huset tilbage i december, da skandalerne om politikeren blev for mange. Derfor stod republikaneren Mazi Pilip på den ene side, og hun påstod, at konkurrenten og den ultimative sejrherre, Tom Suozzi, har været skyld i migrantkrisen, der hærger i New York i øjeblikket.

Den strategi bragte ikke synderlig meget held med sig, og derfor kunne Suozzi i går kalde sig for nyt demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus for New Yorks tredje kongresdistrikt – en post han i øvrigt har siddet på før.

Det betyder dermed, at Republikanernes snævre flertal er skrumpet endnu mere ind, hvilket gør det væsentligt sværere for Mike Johnson at få vedtaget fremtidige undersøgelser og love, når han skal forene et parti, der virker uforeneligt.

Republikanerne har helt præcist nu kun seks medlemmer flere end Demokraterne, der i år ikke kun øjner muligheden for at genvinde præsidentembedet, men også flertallet i Repræsentanternes Hus.